Martijn Smit, commercieel directeur Keller Nederland

 

Digitaal peilen op afstand met steeds kleinere sensoren

 

Keller Nederland is de volle dochter van het Zwitserse bedrijf Keller AG für Druckmesstechnik, dat voortdurend en in steeds sneller tempo innoveert. “Wij vertegenwoordigen het moederbedrijf en adviseren en ondersteunen onze klanten in Nederland en Vlaanderen”, zegt commercieel directeur Martijn Smit van de Nederlandse vestiging. “We zijn actief in de olie-, gas- en automobielindustrie en de watersector. Ook daar is meten op afstand (‘remote sensing’) de toekomst en, hoewel we al ver zijn, denk ik dat we nog maar aan het begin staan van de ontwikkelingen op dit gebied.”

De Nederlandse watermarkt is dynamisch en groot. Doordat een flink deel van Nederland onder zeeniveau ligt is het monitoren van oppervlakte-, grond- en afvalwater heel belangrijk. Keller, ook actief in de olie-, gas- en automobielindustrie, maakt van oudsher druksensoren, die waterdicht te verpakken zijn en daardoor waterstanden kunnen meten. Het nieuwste innovatieve meetapparaat dat Keller op de Nederlandse en Vlaamse markt heeft geïntroduceerd is de ARC-1. Deze modemdatalogger registreert in combinatie met een eveneens zelf geproduceerde niveausensor de stand van het grond- of afvalwater (riooloverstort) en verstuurt die gegevens op vaste tijden naar een email- of FTP-server. ARC staat voor ‘Autonomous Remote data Collector’ en verwijst symbolisch naar een ‘Arc’, een boog, die het meetpunt met een dataserver verbindt. De ARC-1 is geschikt voor het 3G netwerk, maar optioneel ook leverbaar in een 4G- of LoRa-variant (een telecommodule voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen). De datalogger is verenigbaar met alle eigen en andere digitale sensoren met een spannings- of pulsuitgang en voorzien van een geïntegreerde barometrische druksensor om de luchtdruk direct te kunnen compenseren. Internet of Things, LoRa en binnenkort de verbinding met de Keller Cloud, geven remote sensing, meten op afstand, een geheel nieuwe dimensie.

Smit: “Dat eigen webportaal waaraan we werken maakt het mogelijk via Google Maps te zien waar een sensor zich bevindt, zonder fysiek contact. Data over waterstanden, lucht- en watertemperatuur zijn niet alleen te raadplegen, maar ook op te slaan in een databank en zichtbaar te maken in grafieken. Bovendien is het mogelijk de gegevens meteen te converteren naar NAP (Normaal Amsterdams Peil) of TAW (Tweede Algemene Waterpassing) in België. Dat is de toekomst. De klant koopt straks geen niveausensor meer, maar een datapakket, de geo-hydroloog wil inzicht hebben in grondwaterstanden, gewoon via de website. Zo ontzorgen we onze klanten.”

De afgelopen twee decennia is er al heel wat aan deze recentste innovatie voorafgegaan. Als Smit in 1997 Keller Meettechniek opricht in opdracht van Keller AG für Druckmesstechnik – nadat hij eerst al productspecialist voor het van oorsprong Zwitserse bedrijf is geweest bij de Rotterdamse technische handelsonderneming A. de Jong T.H. – gebeuren peilbuismetingen nog handmatig. “Mensen gingen standaard de 14e en 28ste van elke maand met een meetlint de polder in. Dat hingen ze in de peilbuizen om de stijghoogte van de grondwaterstand te noteren. Daarna is de automatisering op gang gekomen en maakte de peilbuisdatalogger het werk een stuk gemakkelijker. Dit apparaat had een fors geheugen. De veldmedewerker hoefde minder vaak het veld in. Tegelijk werd meten om het uur mogelijk, waardoor een compleet ander inzicht in grondwaterontwikkeling ontstond.”

Dankzij eerst de Keller GSM-2 modemlogger en nu de ARC-1 hoeft niemand meer naar de peilbuis toe. “Toch staat deze technologie nog in de kinderschoenen”, zegt Martijn.

Miniaturisatie

“Als fabrikant van druksensoren zien we een zelfde soort ontwikkeling bij de sensoren die we gebruiken. Van analoog dertig jaar geleden naar digitaal nu. Deze sensoren, die veel nauwkeuriger en energiezuiniger zijn, hebben inmiddels een enorme vlucht genomen en nu is er weer een nieuwe, meer mechanische ontwikkeling: de miniaturisatie van druksensoren. Als je vroeger een beetje nauwkeurig wilde meten in lage bereiken had je een enorme sensor nodig met een doorsnede van zo’n vier centimeter, tegenwoordig is die diameter soms al teruggebracht tot vijf millimeter, met een bemonsteringsfrequentie van 50 kilohertz. Dat betekent 50.000 keer meten per seconde, wat zeer betrouwbare data oplevert. Deze metingen gebruiken we overigens niet voor waterstanden, maar bijvoorbeeld om drukontwikkeling te meten in een cilinderkop van een motor.

‘Dankzij mechanische vooruitgang en andere productiemethoden zijn de sensoren een stuk kleiner geworden’

“Wat de voor de watersector belangrijke peilbuismetingen betreft zie je dezelfde ontwikkeling. Vroeger was een niveaudatalogger heel wat, maar volledig automatisch meten levert nauwkeuriger waarden op en ook besparingen op arbeidskosten en energieverbruik. Dankzij mechanische vooruitgang en andere productiemethoden zijn ook hier de sensoren een stuk kleiner geworden. Eerst waren ze 2,5 centimeter in doorsnee, net als de gemiddelde Nederlandse peilbuis. Soms paste dat niet, als de buis bijvoorbeeld krom de grond in was geslagen. Vervolgens zijn ze van 22 naar 16 millimeter gegaan. In Nederland maakt dat niet zoveel uit, doordat de meeste buizen een diameter van een inch (2,54 centimeter) hebben, maar Keller is een multinationale onderneming die over de hele wereld actief is. In gebieden met een rotsbodem scheelt het veel of je een peilbuis van 1 inch de grond in moet drukken, waarvoor je eerst door steen moet boren, of een van 16 mm. Miniaturisatie is dus echt voldoen aan de wensen van de markt.”

Alles in eigen huis

De ontwikkeling en productie van alle hard- en software gebeurt in eigen huis bij Keller in Zwitserland, tot en met de behuizing van de sensoren aan toe. Hierdoor voldoet alles aan de eigen specificaties en kwaliteitsnormen. In Nederland zorgt Smit samen met een collega voor ondersteuning, verkoop en advisering aan de klanten. “Doordat we niet uitbesteden weten we precies hoe onze producten en applicaties in elkaar zitten, wat geld en tijd scheelt mocht er iets aan de hand zijn. Ook zijn we daardoor flexibeler en kunnen we heel klantspecifiek werken. We hoeven nooit nee te zeggen. Een klant geeft ons de gewenste specificaties en wij kijken of we een oplossing kunnen aanbieden. Dat lukt bijna altijd. Wanneer bij klant 1 zout in het grondwater zit gaat het RVS corroderen, dus moeten we titanium nemen. Dat kunnen we leveren, ook aan klant 2 die met hetzelfde probleem kampt. In de basis zijn de toepassingen voor klanten vaak hetzelfde en verschillen alleen de details. In de software is natuurlijk ook de terugkoppeling verwerkt van de Nederlandse klanten, waardoor die aansluit op de vraag uit de Nederlandse markt”, aldus Smit.

 

Bij ons op de site adverteren?

Abonneer u nu op Waterbranche.

Uitgelichte Bedrijven

KELLER Meettechniek B.V.

Logisticon Water Treatment B.V.

Krohne Nederland B.V.

Share This