Tankstation voor waterstof in Delfzijl

 

Delfzijl heeft een tankstation voor waterstof in gebruik genomen. Groningen Seaports is een van de initiatiefnemers. In Groningen en Drenthe gaan de eerste waterbussen rijden. Vanaf 2026 mogen alleen nog bussen zonder schadelijke uitstoot in het Nederlandse openbaar vervoer rijden.

 

Om de inzet van waterstofbussen mogelijk te maken, bouwde PitPoint een tankstation naast het Chemie Park Delfzijl. Dankzij een innovatieve leiding, aangelegd door Groningen Seaports, wordt groene waterstof afkomstig van de chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals, naar het tankstation getransporteerd. Deze duurzame waterstof kan een grote bijdrage leveren aan de reductie van fijnstof en CO2-uitstoot door het wegverkeer.

Waterelektrolyse

Behalve Groningen Seaports zijn AkzoNobel Specialty Products, PitPoint, de provincie Groningen, OV-Bureau Groningen Drenthe en Qbuzz betrokken bij het initiatief. Het project wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Europese HighVLOCity programma. Naast de inzet van waterstof bij bussen, treinen en ander zwaar transport zien de initiatiefnemers kansen in de grootschalige productie van groene waterstof voor toepassingen in de energie en de chemie.

Samen met andere bedrijven in het havengebied van de Eemsdelta onderzoeken AkzoNobel en Gasunie de mogelijkheden om de productie van groene waterstofproductie uit te breiden, om te beginnen met de bouw van een grote waterelektrolysefabriek van 20 MW.

Bij ons op de site adverteren?

Abonneer u nu op Waterbranche.

Uitgelichte Bedrijven

KELLER Meettechniek B.V.

Logisticon Water Treatment B.V.

Krohne Nederland B.V.

Share This